Pár és családterápia

Pár és családterápia

Miként minden élő rendszernek a családnak is meg kell újulnia, időnként követnie kell a külső és belső változásokat. A családi élet ciklusokban zajlik és a ciklusoknak megfelelően időszakonként átrendeződik a családtagok egymáshoz való viszonya, amit az érintettek elfogadnak. Ha azonban valamilyen ok miatt képtelenek erre, működészavar lép fel, ami különféle viselkedésbeli valamint testi tünetek formájában jelentkezik.

Hogyan segítek?

 A családterápia olyan módszer, amellyel a segítek a problémák okainak felderítésében, mégpedig a tünethordozó egyénnel és annak családjával együttműködve. A  lehetőségekhez mérten optimalizálom a családi rendszer működését, megváltoztatom az élmények átélésének minőségét és ezáltal a családtagok viselkedését. A célom elősegíteni az egyensúly megteremtését a családban, a nem megfelelő működéshez vezető út korrigálása, megtörése. Ha a családterápia eredményes, nem csak az aktuális tünetek szünnek meg, de a következő generációknál is kisebb lesz a testi és lelki tünetek megjelenésének valószinűsége.

A pár és családterápia hosszabb folyamat, mert a családi rendszer megváltozásának, a megkövesedett struktúrák átrendeződésének idő kell. A terápia sikeréhez a pár vagy család minden tagjának  szükséges részt vennie. A 90 perces ülések, heti vagy két heti rendszerességgel követik egymást.