Mediáció

A feleket egy új konfliktuskezelési módszerrel ismertetem meg, melyet hasonló helyzetekben, maguk is alkalmazni tudnak majd.

A mediáció (közvetités) vita helyett tárgyalás, amely gyors és hatékony módszer az emberek közötti konfliktusok kezelésére. Ha a vitázó felek mediátor segitségét veszik igénybe, akkor egy olyan folyamatban vesznek részt, amelyben a mediátor tartja kézben a vitát, veszekedés helyett  egyenrangú felek tárgyalásává alakitja.       Olyan írásbeli megállapodáshoz juttatja a feleket, amelyekben ők maguk határozhatják meg a témákat és a megállapodásuk tartalmát. Végül mindkét fél nyertesnek érzi magát . A mediációban mindenki saját magát képviseli, az elhangzottak titokban maradnak. A mediátor azt segíti elő, hogy a résztvevők közösen, minden részt vevő számára megfelelő megoldást találjanak.

A mediatorA mediáció lépései
középen állprobléma megfogalmazása
közvetítempatikus kommunikáció fejlesztése
egyeztetálláspontok közelítése
közben járegyezkedés folyamatának lépésekre bontása
békéltetegyensúly megtartása

Válási mediáció

A válási szándék megjelenése idejében folytatott konfliktuskezelői közvetiitői tevékenység, amelynek eredménye lehet az élettársi, házassági kapcsolat megőrzése. Az eljárás közben a felek  érzelmeit és érdekeit is szem előtt tartom, segítek egy írásbeli megállapodás létre hozásában, ami tartalmazza a vagyonmegosztás, szülői felügyeleti jog gyakorlását, tartásdíj összegét, kapcsolattartás szabályozását stb.

A folyamat:

  1. Külön –külön tárgyalok a felekkel, ahol felmérem a felek hozzáállását, körüljárjuk a vita tárgyát érintő témákat.
  2. A mediációs ülés, ahol mind a két fél részvételével megállapodás születhet a vita tárgyát érintő témákban. (Ez gyakran több ülést jelenthet, a témák száma és a megegyezési hajlandóság  függvényében.)
  3. A felek aláírják a megállapodást a jelenlétemben, amit én is aláírok, mint az Igazságügyi Minisztérium nyílvántartásában szereplő mediátor.

Kiegészítő információ: 2002. évi LV. törvény a közvetítői tevékenységről